Aan het eind van het jaar schrijven we geen kerstkaarten naar onze vrienden, maar schrijf ik altijd een persoonlijke terugblik waarbij werk en privé door elkaar heenlopen. Enkele fragmenten uit de december-to-remember mailing.

‘Oekraïne’, dat woord heb ik talloze keren getypt. Met name omdat verschillende klanten in Oekraïne actief zijn met (nood)hulp. Ik had laatst via een vertaler een interview met een hulpverlener. Indrukwekkend toen hij vertelde dat zijn hometown grotendeels is veranderd in een spookstad. Ik stel me dan voor als het mijn dorp zou zijn. De plek waar je je thuis voelt, waar je van houdt en waar kostbare herinneringen liggen… In 2022 is een oorlog (gelukkig vaak ver-van-je-bed) toch dichtbij gekomen en gaat nog steeds door…

Gezinsuitbreiding
In september kregen we een ‘grote vraag’ om tot de kerst voor twee pleegkinderen te zorgen. Een baby van zeven maanden en zijn broer van bijna zes jaar. Het waren drie intensieve en waardevolle maanden samen, waarin we van alles gedaan en beleefd hebben, vooral thuis. Het afscheid voelde zwaar. Begin december volgen deze broers samen met hun ouders in Groningen een pittig (gezins)traject van 6 – 10 maanden. We hopen en bidden dat ze hier samen sterker uit mogen komen.

Over mij
Ik had acute schaatskoorts toen het vroor en scheurde tientallen kilometers over ijs. Naast zijn communicatiewerkzaamheden voor verschillende stichtingen heeft hij in het najaar wat (betaalde) klusprojecten gedaan. Een keukenvloer- plafond en vloer demonteren, goederen op marktplaats verkopen (voor een ander), oud-ijzer wegbrengen of een kamer in een bejaardenhuis schoon opleveren. Samen met collega / vriend Jonathan stuurde hij een kerstkaart naar de klantenkring met een koffiedrink-bon en de mogelijkheid om ons voor twee uur gratis in te huren. Regelmatig geniet hij van een volleybaltoernooitje, maar het korfballen lonkt ook wel, nu de oudste en jongste die sport beoefenen.

Volgend rondje
We hebben voor volgend jaar allerlei plannen en ideetjes. Een groot PH-familieweekend in de voorjaarsvakantie; de zomervakantie met bruiloft in Engeland; toneelspelen; wandeltochten; een boekje lezen of gewoon lanterfanteren. En tussendoor werken we nog wat ;-). Tegelijkertijd kunnen we alles wel willen (of moeten), maar zijn we geheel afhankelijk van God. Hij bepaalt.

Wil je de december mailing de volgende keer ook ontvangen, laat het me weten!